Header image  
SLATINE - TROGIR
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 


Slatine
är ett litet turist- och fiskarsamhälle på ön Ciovo, beläget ca 7km från Trogir. En bro förbinder Slatine och med fastlandet, närmare bestämt med staden Trogir, som möjliggör ankomst till Slatine med bil. Här finns allt som behövs för en behaglig vistelse: restauranger, lismedelsaffärer, kafeér och anläggningar för sportintresserade.
Klart vatten och grusstränder som sträcker sig längs hela Slatinekusten, och vidare mot den södra delen av ön, erbjuder många sevärda och attraktiva platser ideala för lugn och ro.
Särskilt attraktiva är stränderna på den östra sidan av ön, där det är möjligt att hitta både långa grusstränder med mycket folk, och isolerade små stränder som erbjuder avskildhet

 


Trogir
(lat. Tragurion) är en stad som dateras till den grekiska och romerska perioden och som befinner sig på UNESCO-s lista över beskyddade städer. Till staden kan komma från havssidan genom stadens södra port (1500-talet) eller genom norra porten (1600-talet). Bland historiska monument är St:a Lovre Katedralen en av de mest kända. Staden har tre torn av vilka tornet Kamerlengo (1200-talet – 1400-talet) ger Trogir en visuellt utmärkande identitet.
Ett flertal platser och hus (1300-1500-talet) vars ägare tillhörde adeln, kyrkor, kloster och museum finns i de många smågatorna och torg. Många restauranger, barer, gallerior, presentaffärer, och också historiska och musikaliska manifestationer ger Trogir en speciell medelhavsatmosfär under kvällstimmarna. Ståendes framför de gamla segelbåtarna, förtöjda i hamnen i den södra delen av Gamla Stan, kan man inte göra annat än beundra. ACI Nautical Marine befinner nära Trogirs centrum, vilket gör att flertal båtar och skimmers kan ses vid hamnen.
De som vill ha en semester med ett aktivt nattliv kan ta sig till alla de diskotek, barer etc, som finns i utkanten av Trogir, eller till städerna Sibenik, Primosten och Split som inte befinner långt från Trogir. Förutom nattlivet har dessa städer även ett rikt kulturhistoriskt liv. 

Split (lat. Aspalathos) är kultur och turistcentret för mellersta Dalmatien, 20km från Trogir. Under semestern i Slatine kan man under någon eftermiddag gå sightseeing i denna antika och monumentrika stad.
Under sommaren svämmar staden över av olika kulturella, sociala och nattliga evangemang. Invånarna är riktiga medelhavsmänniskor, högljudda, livliga men ack så vänliga. Diocletanuspalatset (300-400-tal) har en central plats i Split, även idag finns här stadens hjärta med palats från senare perioder, museum, gallerior, biografer, teatrar, restauranger, barer, nattklubbar, etc.