Header image  
SLATINE - TROGIR
 
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

 

Slatine su malo ribarsko i turističko naselje na otoku Čiovu udaljeno od Trogira 7km. Otok Čiovo mostom je povezan s kopnom upravo u Trogiru, te je stoga moguć izravan dolazak automobilom. Ovo malo dalmatinsko mjesto nudi sve sadržaje nužne za ugodan boravak turista(restorani, konobe, samoposluge, kafići...), kao i terene za osobe željne sportskih aktivnosti.
Bistro more i šljunčane plaže koje se pružaju kroz cijelo mjesto, te zatim nastavljaju prema južnoj strani otoka, predstavljaju čudestan prsten atraktivnih mjesta za idealan odmor i opuštanje.
Posebno su atraktivne plaže na istočnoj strani otoka, gdje je moguće pronaći bilo duge šljunčane plaže prepune kupača ili posebno izolirane male plažice koje nude potpunu privatnost.

 

 

Trogir (lat. Tragurion) je grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih gradova zbog svog starog dijela koji potječe iz grčkog i rimskog razdoblja. U grad se može ući s morske strane kroz južna gradska vrata (XVI.st.) ili kroz sjeverna vrata (XVII.st.) Među spomenicima kulture posebno se ističe katedrala sv. Lovre iz XII. st. Grad ima tri kule od kojih se osobito ističe kula Kamerlengo (XIII.-XV.st.) koja daje poseban vizualni identitet Trogiru.
U malim, uskim uličicama i pjacetama nalaze se brojne palače i kuće plemenitaša iz razdoblja od XIII.-XV.st., te crkve i samostani, kao i muzej grada. Brojni restorani, kafići, suvenirnice i galerije, uz brojne kulturne i glazbene manifestacije na otvorenom, daju ovom gradiću poseban mediteranski ugođaj u noćnim satima.
Stari drveni jedrenjaci privezani s južne strane starog grada izazivaju divljenje i romantične uzdahe. U luci se mogu vidjeti i brojne jedrilice, jahte i brodice jer se u neposrednoj blizini nalazi ACI-marina.
Za one koji ne žele propustiti niti minutu svojeg odmora bez zabave, mogu nastaviti noćni život u nekoj od diskoteka smještenih na periferiji grada ili u bližoj okolici. Naime, gradovi Primošten, Šibenik s jedne i Split s druge strane su vrlo blizu, te vam njihovi kulturni i zabavni sadržaji stoje na raspolaganju.

 

Split (lat. Aspalathos), kulturno i turističko središte srednje Dalmacije, nalazi se 20km od Trogira, tako da ljetujući u Slatinama na Čiovu možete iskoristiti jedno od popodneva za obilazak ovog starog, kulturnim znamenitostima, bogatim gradom.
Grad ljeti obiluje raznim kulturnim manifestacijama, te brojnim mjestima za noćnu zabavu uz samu morsku obalu. Stanovništvo je pravo mediteransko, vrlo bučno, živo i susretljivo.
Središnje mjesto pripada Dioklecijanovoj palači (III.-IV. st.prije Krista) koja je i danas pravo srce grada u kojem se nalaze brojne palače, muzeji, galerije, kina, kazališta, restorani, muzeji.